Do góry

Zupy Przepis na:

Ziemniaczana -zupa krem

Ziemniaczana -zupa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 70

Popularna zupa w wersji kremowej ,przedstawiam wersję podstawową ,którą można wzbogacić o dodatek łososia lub kabanosa,groszek ptysiowy stanowi pyszne pierwsze danie obiadowe.

Składniki

  • Ziemniaki 4 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Por 1/2 szt
  • Seler korzeniowy -kawałek
  • Cebula 1 szt
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie -3 ziarenka
  • Rozmaryn,oregano szczypta
  • Chili, papryka słodka szczypta
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Woda 1 litr
  • Olej do smażenia
  • Śmietana 18% kilka kleksów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać pokroić w plastry.Pozostałe warzywa obrać ,pokroić na drobno ,tylko cebulę w piórka.

  2. Warzywa umieścić w garnku zalać wodą doprawić solą ,wrzucić liść laurowy ,ziele angielskie,oregano i gotować 15 min.

  3. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę podsmażyć chwilę ,wrzucić ziemniaki doprawić solą rozmarynem i dusić na małym ogniu 15 min.

  4. Ziemniaki dodać do gotującego się wywaru warzywnego i całość gotować 20 min.

  5. Wszystko razem zblendować ,zagotować doprawić papryką ,chili chwilę pogotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń