Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieciorka (ciecierzyca) - warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Zwana bywa także grochem włoskim, z wyglądu przypomina małe orzeszki laskowe. Pochodzi z Azji. Zawiera wiele składników odżywczych - cenne białka, witaminy minerały. Posiada wiele błonnika, ale nie jest zbyt kaloryczna. I, co ważne, ma ciekawy, lekko orzechowy smak, szczególnie lekko uprażona na patelni. U mnie ugotowana jak grochówka - smakuje znajomo, ale jednak trochę inna.
Groch namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj (w tej samej wodzie) ok. godziny. Groch powinien być bardzo miękki. Odcedź.
Ziarna cieciorki upraż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Uważaj, aby nie spalić.
Uprażoną ciecierzycę zamocz na pół godziny, a następnie gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź.
Wsyp ugotowane warzywa (groch i cieciorkę) do garnka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
Zrumień na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek.
Do zrumienionego boczku dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą.
Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj na patelnię.Wsyp zioła i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj zawartość patelni do zupy, zagotuj i dopraw do smaku.
Groch powinien być zupełnie rozgotowany - zagęści zupę, cieciorka powinna zostać ciągle w całości i chrupiąca.
Podawaj przybrane natką pietruszki.
Szybka,energetyczna sałatka,idealna na przekąskę z dodatkiem bagietki lub wek...
Odsłon: 9362
Sycące, zawierające sporo białka, dobra alternatywa dla mięsnych kotletów. Na...
Odsłon: 12181
Super a la orzeszki do schrupania, łatwe do zrobienia, zdrowe i smaczne.
Odsłon: 9273
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53588
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14159
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166542
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 44
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53588
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14159
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166542
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 44
Składniki
Groch namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj (w tej samej wodzie) ok. godziny. Groch powinien być bardzo miękki. Odcedź.
Ziarna cieciorki upraż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Uważaj, aby nie spalić. Uprażoną ciecierzycę zamocz na pół godziny, a następnie gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedź.
Wsyp ugotowane warzywa (groch i cieciorkę) do garnka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Zrumień na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek.
Do zrumienionego boczku dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą. Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj na patelnię.Wsyp zioła i smaż jeszcze chwilę. Dodaj zawartość patelni do zupy, zagotuj i dopraw do smaku. Groch powinien być zupełnie rozgotowany - zagęści zupę, cieciorka powinna zostać ciągle w całości i chrupiąca. Podawaj przybrane natką pietruszki.
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 344
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 259