Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa a’la lasagne to sposób na sycący i bardzo smaczny obiad. Aromatyczna potrawa pozwoli rozgrzać się w zimne, jesienne dni. Jest to interesująca wariacja na temat jednego z najpopularniejszych włoskich dań. Do wykonania zupy a’la lasagne będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników oraz około 50 minut.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4240
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416761
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4240
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416761
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku (uważaj, żeby go nie spalić).
Dorzuć mięso i duś je, co jakiś czas rozdrabniając za pomocą drewnianej łyżki. Powinno to zająć około 5-6 minut.
Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. W tym momencie, jeśli nie masz głębokiej patelni, możesz przełożyć usmażone mięso z cebulą i czosnkiem do garnka.
Dodaj do mięsa startą marchew, passatę, krojone pomidory, przygotowane wcześniej przyprawy, pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz (według uznania). Całość zalej jeszcze bulionem warzywnym lub z kurczaka.
Duś całość pod przykryciem przez około 30-40 minut na niewielkim ogniu.
Ugotuj makaron al dente. Umieść porcję makaronu w misce, zalej zupą, a następnie posyp niewielką ilością startego parmezanu lub grana padano.
Na koniec dodaj na wierzch startą mozzarellę, która wskutek gorącej zupy zacznie się rozpuszczać. Całość możesz jeszcze udekorować poszatkowaną natką pietruszki.