Robiłam 1 raz zupkę. Bardzo smakowała mi i mojej rodzince. Uwielbiam różnorodność w kuchni i w smaku. Polecam:)
Zupa bambusowa na ostro
Składniki
- bambus, 1 słoik
- skrzydło z indyka, 1
- marchew, 1
- seler, 1 mały
- por, kawałek
- papryka czerwona i zółta, po pół
- garść grzybków mun
- makaron ryżowy
- sos sojowy, 2 łyżki
- sól, pieprz, imbir, przyprawy chińskie do smaku
- mała papryczka ostra
Składniki
- bambus, 1 słoik
- skrzydło z indyka, 1
- marchew, 1
- seler, 1 mały
- por, kawałek
- papryka czerwona i zółta, po pół
- garść grzybków mun
- makaron ryżowy
- sos sojowy, 2 łyżki
- sól, pieprz, imbir, przyprawy chińskie do smaku
- mała papryczka ostra

Etapy przygotowania
Przygotować wywar mięsny. To każdy wie. Woda + mięso. Kiedy wywar pogotuje się, wrzucamy marchew, seler i papryki pokrojone w słupki. Kroimy por w plastry i grzybki ( miękkie grzybki kroimy )też wrzucamy. Kiedy warzywa będą miękkie ,odsączony bambus i pokrojony w cienkie słupki wrzucamy do zupy. Ugotowane skrzydełko wyciągamy z zupy, wyciągamy kość i kroimy mięsko i wrzucamy także do zupki. Dajemy przyprawy i sos sojowy do smaku. ostrą papryczkę kroimy drobno. Wydrążamy pestki. Jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrego smaku. Nie musi dawać papryczki.
Gotujemy makaron ryżowy al dente. Ja podałam świderki ale mogą być też nitki ryżowe. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 516
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 265
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 516
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 265



Składniki
- bambus, 1 słoik
- skrzydło z indyka, 1
- marchew, 1
- seler, 1 mały
- por, kawałek
- papryka czerwona i zółta, po pół
- garść grzybków mun
- makaron ryżowy
- sos sojowy, 2 łyżki
- sól, pieprz, imbir, przyprawy chińskie do smaku
- mała papryczka ostra
Przygotować wywar mięsny. To każdy wie. Woda + mięso. Kiedy wywar pogotuje się, wrzucamy marchew, seler i papryki pokrojone w słupki. Kroimy por w plastry i grzybki ( miękkie grzybki kroimy )też wrzucamy. Kiedy warzywa będą miękkie ,odsączony bambus i pokrojony w cienkie słupki wrzucamy do zupy. Ugotowane skrzydełko wyciągamy z zupy, wyciągamy kość i kroimy mięsko i wrzucamy także do zupki. Dajemy przyprawy i sos sojowy do smaku. ostrą papryczkę kroimy drobno. Wydrążamy pestki. Jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrego smaku. Nie musi dawać papryczki.
Gotujemy makaron ryżowy al dente. Ja podałam świderki ale mogą być też nitki ryżowe. Smacznego!
Azja na talerzu z grzybami, warzywami i mięsem z dodatkami na ostro. MNIAM MNIAM
Lubimy na ostro,wiec nie będziemy żałować papryczki:)