Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa bolońska z papryką

Zupa bolońska z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 318

Pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne dni.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g,
  • cebula 2 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • papryka czerwona 2 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • pomidory krojone z puszki 2 puszki,
  • bulion warzywny 0,7 l,
  • starty ser żółty 50 g,
  • kolorowy makaron,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka słodka mielona,
  • papryka ostra mielona,
  • olej do smażenia,
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  2. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek i po chwili mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć razem około 10 minut.

  3. Bulion zagotować, dodać marchewkę oraz paprykę i przełożyć zawartość patelni. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano.

  4. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń