Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51820

Dodano:

Odsłon: 3559

Wbrew pozorom, bardzo smaczne i subtelne połączenie.

Składniki

  • 500 g brokułu
  • 100 g sera pleśniowego (lazur)
  • 1 l wody
  • 150 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Przygotowanie

  1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru przez 15 min. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń