Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobiłam zupkę buraczkową inaczej a mianowicie ugotowane buraczki pokroiłam w drobną kostkę i nie żałuję tej decyzji bo zupa wyszła wyśmienita a i odczucie gryzienia buraczków sprawia frajdę zwłaszcza dla dzieci.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15374
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4600
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 268
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2706
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4838
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15374
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4600
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 268
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2706
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4838
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową, buraki pokrojone w mniejsze części oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zmniejszyć ogień i zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. W trakcie gotowania się wywaru na wolnym ogniu wsypać suszona włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy. I całość gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości buraczków. Gdy buraczki są już wystarczająco miękkie wyjąć je z wywaru razem z porcją rosołową do ostygnięcia a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości.
W czasie gdy wywar się gotuje na wolnym ogniu z ziemniakami a buraki ostygły. Pokroić je w drobna kostkę wsypać cukier wlać ocet i wymieszać całość, odstawić aby buraczki puściły sok. Następnie z porcji rosołowych wystudzonych oddzielić mięso od kości.
Jak już ziemniaki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać oskubane z kości mięso z porcji rosołowej, po chwili przygotowane buraczki czerwone oraz natkę pietruszki pokrojona drobno lub może być jak w moim przypadku swojska mrożona.
Gdy dodaliśmy wszystkie potrzebne składniki zupę zagotować przez chwile na wolnym ogniu doprawiając ją jeszcze według swego smaku octem i przyprawą uniwersalna. Następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia. Zupa buraczkowa po ugotowaniu gdy trochę postoi dostaje ładniejszego koloru, my już nie mogliśmy wytrzymać z powodu zapachu który roznosił się po domu i jedliśmy od razu ugotowaną.
Tak jak pisałam my jedliśmy zupę od razu po ugotowaniu ale najbardziej zbliżony kolor jest na podanym poniżej zdjęciu gdy zupa postała przez chwilę. Buraczkowa wyszła taka jaka lubię słodko - kwaśna moja ulubiona a i moja rodzina bardzo lubi buraczkową czy to z ziemniakami i kaszą jak również z dodatkiem fasoli białej. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym.