Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu przepisach na klasyczną zupę cebulową, inspirowaną francuskimi smakami, znajduje się wino. Nie każdy jednak lubi jego posmak albo może spożywać alkohol. Właśnie dla nich przygotowaliśmy przepis na zupę cebulową bez wina. Smakuje obłędnie, jest lekko słodka, ale też aromatyczna i rozgrzewająca. Najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką z ciągnącym się serem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na bardzo małym ogniu, zajmie to ok. 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliła.
Gdy cebula lekko się zrumieni, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę, aż mąka nabierze złocistego koloru.
Zagotuj w tym czasie bulion. Wlej go do cebuli i mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż zupa cebulowa bez wina lekko zgęstnieje.
Dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku. Jeśli lubisz, możesz dorzucić odrobinę cukru, aby podbić słodycz cebuli.