Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa z grzanką serową

Zupa cebulowa z grzanką serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1116

Dodano:

Odsłon: 9640

Na niepogodę rozgrzewająca zupa. Słodka cebula przełamana smakiem czosnku i ostrej papryki. www.slodkiislony.blogspot.com

Składniki

  • biała cebula, 400 g
  • czosnek, 4 ząbki
  • ostra papryka mielona, 1 łyżeczka
  • masło, pół kostki
  • białe wytrawne wino, 1 szklanka
  • bulion mięsny, 1 litr
  • pikantny ser żółty, 100 g
  • bagietka
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa cebulowa z grzanką serową

Przygotowanie

  1. Obrać i pokroić cebulę w piórka, 3 ząbki czosnku w kostkę. Czosnek zrumienić na maśle, następnie dodać cebulę dusić aż zmięknie. Zalać winem i zredukować płyn o połowę. Dodać bulion, gotować około 30 min na małym ogniu.

  2. Na 5 min przed końcem gotowania dodać tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na grubsze kromeczki. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, położyć bagietkę, posypać startym serem i zapiekać około 5-6 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń