Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami / Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami / Zupa cebulowa krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 479 Ocena: 12057

Dodano:

Odsłon: 7757

Ta zupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami.

Składniki

  • 1,5 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru
  • 100ml słodkiej śmietanki 12%
  • 250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję)
  • grzanki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, kurkuma, czosnek granulowany
  • olej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa cebulowa z wędzonym serem i grzankami / Zupa cebulowa krem

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy.

  2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.

  3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy do miseczek, posypujemy serem i grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń