Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis, proste składniki, i można wykorzystać w kuchni resztki chleba. Zupa sycąca odpowiednia na takie dni jak teraz. Zupa chlebowa rozgrzeje i doda energii. Przepis stary. Już Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała w swojej książce przepis na tę zupę. Zupa chlebowa pozwala wykorzystać nadmiar chleba czy też chleb, który jest już czerstwy, bo większość z nas chleba przecież nie wyrzuca. Tak więc zupa chlebowa to dobry sposób na spożytkowanie zbędnego chleba w naszej kuchni. Do zupy chlebowej możemy wykorzystać każdy rodzaj pieczywa: chleb pszenny, bułki czy też chleb żytni na zakwasie. Z chleba żytniego na zakwasie czy też generalnie z chleba na zakwasie wyjdzie najlepsza zupa chlebowa.
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 495
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 671
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1101
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 143
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 192
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6062
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 495
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 671
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1101
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 143
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 192
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6062
Składniki
Cebulę drobno kroimy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż ładnie się zeszkli. Potem dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy mieszając, aby czosnek się nie spalił
Do cebuli i czosnku wrzucamy pokrojony w kostkę chleb ( jeśli skórka jest z makiem czy sezamem możemy ją odkroić ) i chwilę razem smażymy często mieszając
Następnie do garnka wlewamy bulion i wszystko razem gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy solą do smaku. Zupę nieco studzimy, po czym blendujemy ją na gładki krem
Zupę ponownie zagotowujemy i doprawiamy ją pieprzem i majerankiem
Dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi dość kwaśne zupy typu żurek to tę zupę może dodatkowo zakwasić np sokiem spod ogórków kiszonych bądź sokiem z kiszonej kapusty. Kwas dolewać etapami i próbować zupę, tak aby dostosować jej kwaśność do upodobań własnych i rodziny
Do zupy chlebowej dosmażamy na patelni pocięte na połówki plasterki wiejskiej kiełbasy. Dorzucamy do zupy i chwilę razem gotujemy
Na talerzu dodajemy jajko ugotowane na twardo