Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chlebowa z Madery

Zupa chlebowa z Madery

Autor:

Przepisów i artykułów: 2397 Ocena: 53566

Dodano:

Odsłon: 753

Przepis pochodzi od Agaty Wojdy, która otrzymała prestiżową rekomendację przewodnika Michelin. W zasadzie przebywając w Funchal, nic o tej zupie nie słyszeliśmy, jednak daliśmy jej szansę ;) Delikatna, z mocnym, czosnkowym akcentem i jajkiem po benedyktyńsku <3 W oryginalnym przepisie zupę robi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół.

Składniki

  • 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa chlebowa z Madery

Przygotowanie

  1. Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber.

    Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy.

    Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy z pozostałymi jajkami, następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną natkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 lutego 2018 Bardzo ciekawy przepis,zupka w Twoim wykonaniu kusi...musi być pyszna:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lutego 2018 ciekawe smaki, podobna zupę dają w czechach tylko bez jajek :)
ale ale w niektorych miejsach, na haslo zupa czosnkowa dostanie sie wodzianke czosnkową z kromką chleba hihi :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń