Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa czosnkowa, którą przygotujecie w ekspresowym tempie. Doskonale rozgrzewa i syci. Cudownie smakuje podawana w towarzystwie chrupiących grzanek.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4822
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4822
Składniki
Zupę czosnkową rozpocznij od przygotowania bulionu. Obierz marchewki, pietruszki i seler. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Umieść w dużym garnku Z pora odetnij część białą i jasnozieloną. Przekrój na pół i przełóż do naczynia. Z cebuli odkrój brzegi i także przełóż do reszty składników. Zalej całość wodą (około 1,5 litra).
Wrzuć do gotujących się warzyw ziela angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniej mocy i zostaw tak na około 40 minut z lekko uchyloną przykrywką. Bulion powinien mrugać, a nie się gotować, zupełnie tak jak rosół.
Kiedy wywar będzie już gotowy, wyciągnij z niego marchewki, pietruszki i seler. Z warzyw możesz przygotować później pasztet czy też sałatkę. Jeśli chcesz, aby zupa była mniej czosnkowa, a bardziej warzywna, zostaw jedną pietruszkę i kawałek selera.
Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj do wywaru i zacznij gotować. Pozostaw tak przez 15 minut.
W tym czasie podsmaż na patelni czosnek wraz z łupinką. Powinien się on rozgotować i być zupełnie miękki. Mieszaj od czasu do czasu. Po około 15 minutach odstaw czosnek do ostudzenia. Następnie przetrzyj go przez sitko, aby pozbyć się skórki.
Szalotki posiekaj i podsmaż na tej samej patelni, co wcześniej czosnek.
Dodaj do zupy przetarty czosnek i szalotki. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw tak na 5 minut.
Po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Do dekoracji przydadzą ci się szczypiorek i grzanki, mogą być gotowe. Jeśli masz bagietkę, pokrój ją na mniejsze kawałki, skrop oliwą i podsmaż na patelni.