Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa czosnkowa. Bazowałam na przepisie Ewy Wachowicz, ale wprowadziłam trochę swoich modyfikacji, a efekt tego taki, ze zupa na stałe wchodzi do domowego menu. ;)
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45714
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23169
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45714
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23169
Składniki
Najlepiej robi się ją na rosole. Mi zostało trochę rosołu, przecedziłam go do innego garnka, dolałam jeszcze litr wody i dosoliłam łyżką wegety. Do gotującego się bulionu dodać pokrojony serek topiony i mieszać do czasu aż się całkowicie rozpuści. Czosnek przecedzamy przez praskę na kwadratowy kawałek gazy, którą można kupić w aptece. Następnie rogi połączyć ze sobą i związać białą bawełnianą nicią. Powstanie sakiewka, z której wyciskamy cały sok do zupy, po czym należy wrzucić ją do zupy, gotować chwilę, wyciągnąć, wycisnąć sok i ponownie wrzucić. Ja czynność tą powtarzałam 4 razy. Kiedy wycisnęłam z czosnku cały sok doprawiłam zupę pieprzem.
Następnie wlewamy do zupy szklankę kremówki i mieszamy. Najlepiej zahartować śmietanę, żeby się nie ścięła poprzez wcześniejsze dodanie do niej gorącego wywaru. Zupę podawać z natką pietruszki, startym serem i grzankami z bagietki usmażonymi na patelni.