Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa czosnkowa z grzankami

Przepis dnia 2013-12-11
Zupa czosnkowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2515

Dodano:

Odsłon: 37949

Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa czosnkowa. Bazowałam na przepisie Ewy Wachowicz, ale wprowadziłam trochę swoich modyfikacji, a efekt tego taki, ze zupa na stałe wchodzi do domowego menu. ;)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa czosnkowa z grzankami

Przygotowanie

  1. Najlepiej robi się ją na rosole. Mi zostało trochę rosołu, przecedziłam go do innego garnka, dolałam jeszcze litr wody i dosoliłam łyżką wegety.
    Do gotującego się bulionu dodać pokrojony serek topiony i mieszać do czasu aż się całkowicie rozpuści. Czosnek przecedzamy przez praskę na kwadratowy kawałek gazy, którą można kupić w aptece. Następnie rogi połączyć ze sobą i związać białą bawełnianą nicią. Powstanie sakiewka, z której wyciskamy cały sok do zupy, po czym należy wrzucić ją do zupy, gotować chwilę, wyciągnąć, wycisnąć sok i ponownie wrzucić. Ja czynność tą powtarzałam 4 razy. Kiedy wycisnęłam z czosnku cały sok doprawiłam zupę pieprzem.

  2. Następnie wlewamy do zupy szklankę kremówki i mieszamy. Najlepiej zahartować śmietanę, żeby się nie ścięła poprzez wcześniejsze dodanie do niej gorącego wywaru.
    Zupę podawać z natką pietruszki, startym serem i grzankami z bagietki usmażonymi na patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń