Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dahl to określenie na potrawy przygotowane z soczewicy, popularne dla kuchni indyjskiej. Przepis na gęstą zupę pochodzi z 529. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2634
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 265
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9537
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1012
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2634
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 265
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9537
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1012
Składniki
Soczewicę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować bez przykrycia. Odcedzić na sicie, z powrotem przełożyć do garnka, wlać wodę, posolić i jeszcze raz zagotować.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zalać mleczkiem kokosowym. Dorzucić kaffir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej soczewicy. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili.
Podawać z ryżem i cząstkami cytryny. Udekorować papryczką chili i kolendrą.