Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dahl to określenie na potrawy przygotowane z soczewicy, popularne dla kuchni indyjskiej. Przepis na gęstą zupę pochodzi z 529. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 152
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 270
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 34
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 152
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 270
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 34
Składniki
Soczewicę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować bez przykrycia. Odcedzić na sicie, z powrotem przełożyć do garnka, wlać wodę, posolić i jeszcze raz zagotować.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zalać mleczkiem kokosowym. Dorzucić kaffir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej soczewicy. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili.
Podawać z ryżem i cząstkami cytryny. Udekorować papryczką chili i kolendrą.