Gęsta, aromatyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym to danie, które z powodzeniem może wystarczyć za cały obiad. Jest nie tylko niezwykle smaczna i rozgrzewająca, ale też sycąca i pełna wartościowych składników.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 500 g miąższu dyni piżmowej (po obraniu)
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 2 cm korzenia imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego (może być przygotowany z kostki bulionowej)
- 2 łyżeczki curry (w proszku)
- ¼ łyżeczki ostrej papryki (w proszku)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- nasiona dyni i czarnuszki (do dekoracji)
Składniki
- 500 g miąższu dyni piżmowej (po obraniu)
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 2 cm korzenia imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego (może być przygotowany z kostki bulionowej)
- 2 łyżeczki curry (w proszku)
- ¼ łyżeczki ostrej papryki (w proszku)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- nasiona dyni i czarnuszki (do dekoracji)

Etapy przygotowania
Miąższ z obranej dyni pokrój w kostkę. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz ze sproszkowanymi przyprawami. Po chwili dodaj czosnek i pokrojone warzywa. Oprósz solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut – aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Zblenduj.
Nasiona dyni i czarnuszki upraż na suchej patelni. Przed podaniem posyp nimi każdą porcję zupy. Zupę dyniową podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżą bagietką. Możesz też udekorować ją listkami świeżych ziół, na przykład bazylii.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5847

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10224
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5847

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10224



Składniki
- 500 g miąższu dyni piżmowej (po obraniu)
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 2 cm korzenia imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego (może być przygotowany z kostki bulionowej)
- 2 łyżeczki curry (w proszku)
- ¼ łyżeczki ostrej papryki (w proszku)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- nasiona dyni i czarnuszki (do dekoracji)
Miąższ z obranej dyni pokrój w kostkę. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz ze sproszkowanymi przyprawami. Po chwili dodaj czosnek i pokrojone warzywa. Oprósz solą i pieprzem i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut – aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Zblenduj.
Nasiona dyni i czarnuszki upraż na suchej patelni. Przed podaniem posyp nimi każdą porcję zupy. Zupę dyniową podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżą bagietką. Możesz też udekorować ją listkami świeżych ziół, na przykład bazylii.
Pyszotka:)