Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa.

Zupa fasolowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24420

Dodano:

Odsłon: 445

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.

Składniki

  • Fasola piękny Jaś 0,5 kg
  • ziemniaki 2 szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • mrożony lubczyk 2 łyżki
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • koper mrożony 1 łyżeczka
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • wędzone podgardle 5 plastrów
  • wędzony chudy boczek 5 plastrów
  • cebula 1 mała
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa.

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki.

  2. W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą.

  3. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk, koper, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń