Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Treściwa zupa z dużą ilością fasoli, koniecznie z dodatkiem łazanek lub zacierek. Tak gotowała zupę fasolową nasza babcia, która mieszkała przed wojną w Sandomierzu. Niedawno dowiedziałyśmy się, że jest to sandomierski-regionalny przepis. Zupa jest pyszna i bardzo sycąca.
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 56
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 294
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 618
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3401
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 56
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 294
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 618
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3401
Składniki
Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyła się fasola. Zalewamy ją świeżą, zimną wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości, czyli około 1,5 godziny.
Robimy łazanki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę (ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Kroimy w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy.
Do dużego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dajemy na niego pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyrumieniamy całość. Na koniec wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić mąkę w tłuszczu. Wrzucamy całe dobro z patelni do zupy, mieszamy. Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi( dla zwolenników naturalnych przypraw- 2 gałązki lubczyku na etapie gotowania warzyw ).
Na koniec wrzucamy do zupy łazanki lub zacierki, które ją zagęszczą i nadadzą niepowtarzalnego smaku. Gotujemy je w zupie 2-3 minuty. Taką fasolową- po sandomiersku gotowała babcia Ksenia. Koniecznie z łazankami! Nigdzie indziej nie spotkałyśmy się z taką wersją zupy fasolowej.
Nasze rady: Rosół lub bulion do ugotowania zupy można użyć mięsny lub warzywny. Na jednym i drugim będzie smaczna. Łazanki można dać gotowe tak samo jak i zacierki. Przy okazji gotowania zupy fasolowej uwarzyłyśmy trochę więcej fasoli, z której upiekłyśmy prosty pasztet fasolowo-pieczarkowy-pyszne smarowidło do kanapek. Oto przepis: https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-pasztet-z-fasoli,1985077,walek.html