Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zupę fasolową z grzankami.
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14694
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 99
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14694
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 99
Składniki
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Namoczyć na około 8 godzin (najlepiej na noc). Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek pepperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać. Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę(4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, pepperoni i rozmaryn. Zupę gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie Połowę zupy odlać i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Gdy już zmiksujemy dodać odlana zupę i dołożyć odłożone warzywa. Zupę ponownie zagotować gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Grzanki Kromki pieczywa, białego podsmażyć na roztopionym maśle posypać ziołami. Podsmażone grzanki włożyć do talerza z gorącą zupą.