Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa z grzankami

Zupa fasolowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2139

Dodano:

Odsłon: 594

Przepis na zupę fasolową z grzankami.

Składniki

  • 200g suchej białej fasoli( może być z puszki, jednak zupa traci trochę na smaku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka peperoni
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • Pieprz
  • oliwa z oliwek ok. 8 łyżek
  • ok 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • Grzanki
  • pieczywo
  • 2 łyżki masła
  • zioła do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa z grzankami

Przygotowanie

  1. Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Namoczyć na około 8 godzin (najlepiej na noc).

    Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek pepperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać.
    Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę(4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, pepperoni i rozmaryn. Zupę gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie Połowę zupy odlać i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Gdy już zmiksujemy dodać odlana zupę i dołożyć odłożone warzywa. Zupę ponownie zagotować gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

    Grzanki
    Kromki pieczywa, białego podsmażyć na roztopionym maśle posypać ziołami. Podsmażone grzanki włożyć do talerza z gorącą zupą.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń