Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zupę fasolową z grzankami.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13723
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10073
Szybka i smaczna
Odsłon: 13723
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10073
Składniki
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Namoczyć na około 8 godzin (najlepiej na noc). Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Warzywa (marchew, seler, por) opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Strączek pepperoni przekroić w wzdłuż na pół wyjąć pestki, umyć i posiekać. Fasolę odcedzić na sitku i zostawić do odsączenia. Oliwę(4 łyżki) rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu, dusić w niej cebulę, marchew, seler i por około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć 4 łyżki warzyw i odłożyć. Namoczoną fasolę włożyć do garnka. Dolać wywar, pepperoni i rozmaryn. Zupę gotować pod przykryciem około 90 minut aż fasola będzie miękka (jeżeli użyjemy fasolę z puszki, gotować aż będą warzywa miękkie). Pozostałą oliwę (4 łyżki) wymieszać z czosnkiem, tymiankiem i odrobiną pieprzu. Gdy już warzywa będą miękkie Połowę zupy odlać i zmiksować (ja przez pomyłkę zmiksowałam całą, ale tez była dobra). Gdy już zmiksujemy dodać odlana zupę i dołożyć odłożone warzywa. Zupę ponownie zagotować gdy będzie zbyt gęsta podlać wywarem. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Grzanki Kromki pieczywa, białego podsmażyć na roztopionym maśle posypać ziołami. Podsmażone grzanki włożyć do talerza z gorącą zupą.