Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa przygotowana bez tłuszczu, a jednak z wyraźnym smakiem zasmażki :)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4147
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4147
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Składniki
Fasolę zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Odlać wodę, fasolę opłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.
Marchew, cebulę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do gotującej się fasoli.
Mąką uprażyć na suchej patelni. Powinna mieć lekko kremowy kolor i wyraźny zapach zasmażki. Przesypać do płaskiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy jarzyna w zupie będzie jeszcze lekko twarda, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, majerankiem i lubczykiem i gotować do miękkości ziemniaków.
Uprażoną i przestudzoną mąkę przesiewać przez sitko prosto do zupy, którą należy cały czas mieszać, aby mąka nie zbiła się w grudki. Do mieszania można użyć widelca lub małej trzepaczki. Zalecam ostrożność, aby z jarzyn nie powstała miazga ;) Innym sposobem jest dokładne wymieszanie uprażonej mąki z niewielką ilością zimnej wody i wlanie do gotującej się zupy.
Gotowa zupa powinna być lekko gęsta oraz smakować i pachnieć zasmażką.