Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa przygotowana bez tłuszczu, a jednak z wyraźnym smakiem zasmażki :)
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17857
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5616
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2889
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17857
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5616
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2889
Składniki
Fasolę zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Odlać wodę, fasolę opłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.
Marchew, cebulę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do gotującej się fasoli.
Mąką uprażyć na suchej patelni. Powinna mieć lekko kremowy kolor i wyraźny zapach zasmażki. Przesypać do płaskiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy jarzyna w zupie będzie jeszcze lekko twarda, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, majerankiem i lubczykiem i gotować do miękkości ziemniaków.
Uprażoną i przestudzoną mąkę przesiewać przez sitko prosto do zupy, którą należy cały czas mieszać, aby mąka nie zbiła się w grudki. Do mieszania można użyć widelca lub małej trzepaczki. Zalecam ostrożność, aby z jarzyn nie powstała miazga ;) Innym sposobem jest dokładne wymieszanie uprażonej mąki z niewielką ilością zimnej wody i wlanie do gotującej się zupy.
Gotowa zupa powinna być lekko gęsta oraz smakować i pachnieć zasmażką.