Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Na noc zamaczamy groch, można go zalać wrzątkiem i pozostawić do drugiego dnia. Następnie odlewamy wodę i dodajemy do wywaru przygotowanego na kości schabowej. Wywar wraz z grochem gotujemy, dodajemy marchew, pietruszkę seler pokrojone wcześniej w kostkę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek. Uwaga - nie solimy, gdyż groch będzie długo twardy. Po 30 min. badamy czy groch lekko się rozpada, jeśli tak to można zupę zmiksować.
W rondelku smażymy pokrojony w kostkę boczek, osobno smażymy cebulkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i osobno gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Gdy zupa grochowa będzie zmiksowana dodajemy ugotowane w kostkach ziemniaki, usmażony boczek i cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu i grochówka gotowa. Smacznego