Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1629
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1629
Składniki
Na noc zamaczamy groch, można go zalać wrzątkiem i pozostawić do drugiego dnia. Następnie odlewamy wodę i dodajemy do wywaru przygotowanego na kości schabowej. Wywar wraz z grochem gotujemy, dodajemy marchew, pietruszkę seler pokrojone wcześniej w kostkę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek. Uwaga - nie solimy, gdyż groch będzie długo twardy. Po 30 min. badamy czy groch lekko się rozpada, jeśli tak to można zupę zmiksować.
W rondelku smażymy pokrojony w kostkę boczek, osobno smażymy cebulkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i osobno gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Gdy zupa grochowa będzie zmiksowana dodajemy ugotowane w kostkach ziemniaki, usmażony boczek i cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu i grochówka gotowa. Smacznego