Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa na wędzonych ogonach

Zupa grochowa na wędzonych ogonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7061

Dodano:

Odsłon: 2019

Co dziś mieliście na obiad ? U mnie tradycyjnie zupka ponieważ je uwielbiamy dlatego dziś zaserwowałam zupę grochową gotowaną na kościach wędzonych ogonowych

Składniki

  • 460 g kości ogonowych wędzonych,
  • 280 g warzywnej mieszanki europejskiej,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 ziemniaków,
  • 250 g grochu łuskanego połówki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2 solidne łyżki lub pęczek natki pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa grochowa na wędzonych ogonach

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać pokrojone ogony wędzone oraz warzywa z mieszanki europejskiej, zagotować i zmniejszyć ogień w trakcie gotowania się wywaru dodać przyprawę uniwersalną lub swojską jarzynkę, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa na ogonach następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch gotować do ich miękkości a w trakcie gotowania wsypać majeranek oraz cukier i doprawić do smaku

  2. W czasie gdy zupa się gotuje kiełbasę pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć ją na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Podsmażoną kiełbasę dodać do gotującej się zupy jak ziemniaki są już całkowicie miękkie i pogotować chwilę na małym ogniu

  3. Pod sam koniec gotowania gdy zupa robi się już fajna gęsta dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki zamieszać i pogotować przez chwilę na wolnym ogniu odstawić i poczekać aż zupa przejdzie smakiem

  4. Po odstaniu przez chwilę zupy można ją podawać do spożycia. Wyszło mi tak dużo zupki że będzie jeszcze na jutro bo moja trzyosobowa rodzina nie jada za dużo, choć jeśli ktoś ma większą rodzinę to zapewne zjedzą wszystko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń