Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką zupę przygotowuje moja teściowa, zajadamy ją ze smakiem. To pożywna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 342
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 342
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Z podzielonych na porcje żeberek, włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego przygotować bulion, a następnie wyciągnąć z niego marchewkę oraz pietruszkę. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę, ugotowane warzywa. Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować. Zupę podajemy z porcją żeberek oraz ugotowanymi ziemniakami.