Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś poniedziałek u nas nie ma pomidorowej z rosołu lecz grochówka na życzenie córci która do mnie przyjechała. A że uwielbia moją grochówkę to spełniłam jej życzenie.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 443
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1028
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 443
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1028
Składniki
Na początek do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody dodać podudzia kurczaka ( mogą być mrożone ) oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie gdy wywar z podudziami się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak podudzia są już miękkawe wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch, zamieszać i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz grochu.
Gdy w gotującej się na wolnym ogniu zupie ziemniaki i groch są już miękkie, wsypać majeranek zamieszać i nadal gotować na wolnym ogniu przez chwilę a w międzyczasie pokroić na małe krążki kabanosy, przełożyć je na suchą rozgrzaną patelnię i przez chwilę podsmażyć na lekko rumiany kolor co jakiś czas mieszając. Podsmażone kabanosy dodać do gotującej się zupy i jeszcze chwile pogotować również na wolnym ogniu.
Jak już gotująca się zupa przeszła zapachem dodanych podsmażonych kabanosów wtedy wsypać suszony lubczyk, cukier dla lepszego smaku zupy oraz suszona natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Ugotowana zupę zdjąć z ognia.
Ugotowana jeszcze gorącą zupę można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupka wyszła przepyszna taka jaka lubi moja córeczka gęsta i aromatyczna a gdy zostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Dodanie kabanosa fajnie skomponowało się z grochem i jak ja to mówię nie zawsze musi być boczek aby grochowa wyszła smaczna wystarczy tylko dobrze ugotować z sercem.