Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa Magdy Gessler zaskakuje dobranymi składnikami. Każdy spodziewałby się grzybów, cebuli i śmietany. Z pewnością zadziwiający jest dodatek zakwasu na żur i wódki. Co ciekawe, alkohol świetnie podkreśla smak prawdziwków. Zakwas z kolei dodaje ciekawego, kwaśnego posmaku, który idealnie równoważy się ze słodyczą śmietanki. Bazą tej wyjątkowej zupy musi być oczywiście aromatyczny i esencjonalny bulion, najlepiej wołowy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Grzyby oczyść na sucho pędzelkiem i papierowym ręcznikiem. Część pokrój na mniejsze kawałki, część mniejszych sztuk zostaw w całości. Cebule obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj grzyby. Duś je do miękkości. Prawdziwki pozostawione w całości odłóż na bok po uduszeniu. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zawartość patelni i gotuj całość przez ok. 10 minut. Do bulionu wlej zakwas i wódkę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną. Nie zagotowuj. Przełóż do niej z powrotem grzyby pozostawione w całości. Zupę grzybową Magdy Gessler podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki, z całym grzybem na środku talerza.