Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa Magdy Gessler zaskakuje dobranymi składnikami. Każdy spodziewałby się grzybów, cebuli i śmietany. Z pewnością zadziwiający jest dodatek zakwasu na żur i wódki. Co ciekawe, alkohol świetnie podkreśla smak prawdziwków. Zakwas z kolei dodaje ciekawego, kwaśnego posmaku, który idealnie równoważy się ze słodyczą śmietanki. Bazą tej wyjątkowej zupy musi być oczywiście aromatyczny i esencjonalny bulion, najlepiej wołowy.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 321
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 532
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 321
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 532
Składniki
Grzyby oczyść na sucho pędzelkiem i papierowym ręcznikiem. Część pokrój na mniejsze kawałki, część mniejszych sztuk zostaw w całości. Cebule obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj grzyby. Duś je do miękkości. Prawdziwki pozostawione w całości odłóż na bok po uduszeniu. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zawartość patelni i gotuj całość przez ok. 10 minut. Do bulionu wlej zakwas i wódkę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną. Nie zagotowuj. Przełóż do niej z powrotem grzyby pozostawione w całości. Zupę grzybową Magdy Gessler podawaj na ciepło, udekorowaną natką pietruszki, z całym grzybem na środku talerza.