Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 27107

Dodano:

Odsłon: 1499

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem cennego czosnku niedźwiedziego. A dlaczego jest on taki cenny? Oprócz tego, że posiada wszystkie właściwości zwykłego czosnku, zawiera więcej związków siarki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy, a także wspomagają trawienie. Związki siarki działają jak silny przeciwutleniacz, chronią przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają infekcjom. Czosnek niedźwiedzi to zielony oraz smaczny cud natury, który powinien znaleźć się w każdej kuchni :D

Składniki

  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • 2 garści suszonych grzybów
  • niewielki pęczek czosnku niedźwiedziego
  • kiełbasa z piersi kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • słodki sos sojowy
  • 3 łyżki śmietany
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • pieprz cayenne
  • koperek
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.

  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.

  3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną.

  4. Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń