Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 298
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 298
Składniki
* Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym, który ugotowałam dzień wcześniej, ale możecie przygotować ją także na bulionie wołowym lub warzywnym. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy około 400 ml wody, w której się moczyły. Wcześniej przygotowany bulion łączymy z wodą z grzybów, zagotowujemy i dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 30 minut.
Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*. * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Do gotujących się grzybów dodajemy podsmażone na maśle warzywa oraz posiekany drobno rozmaryn, tymianek i majeranek. Wszystko gotujemy przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania.
Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Tymianek, rozmaryn i majeranek możecie zastąpić także wersją suszoną.
Zupę warto jednak doprawić świeżym koprem lub natką pietruszki.