Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kwintesencja jesieni, zupa grzybowa ze świeżych mieszanych leśnych grzybów to jedna z moich ulubionych zup, najbardziej smakuje nam z makaronem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Poza sezonem można przygotować ją z grzybów mrożonych...
Składniki
Grzyby oczyszczamy. Kroimy na dość spore kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek; chwilkę podsmażamy a następnie dorzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Grzyby z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy gorącym wywarem. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok 15-20 minut. Doprawić śmietaną. Podajemy z ugotowanym makaronem.