Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-gulasz

Zupa-gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Zupa-gulasz"

Składniki

  • 800 g mięsa gęsi bez kości i skóry
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 250 ml białego wina
  • ok. 1000 ml bulionu z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g białej fasoli z puszki
  • 1-2 papryki
  • garść ziół
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gęsinę dokładnie umyj i pokrój w sporą kostkę. Włóż do miski, dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami prowansalskimi i dobrze wymieszaj.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż wszystko ok. 10 min. Wlej wino, wymieszaj i gotuj, aż wyparuje.

  3. Do rondla wlej teraz ok. 500 ml bulionu. Dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie gotowania bulion wyparuje, dolej kolejną porcję.

  4. Papryki wyszoruj, przetnij wzdłuż, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do zupy pocięte papryki. Wrzuć fasolę (odcedzoną). Przypraw ziołami.

  5. Danie podawaj bardzo gorące. Zupa-gulasz najlepiej smakuje z białym pieczywem.

  6. Czas przygotowania: 100 minut 450 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń