Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 442

Dodano:

Odsłon: 144

Sycąca i aromatyczna zupa ,doskonała na jesienne chłody,wzbogacona o dodatki np. groszek ptysiowy może być daniem jednogarnkowym.

Składniki

  • Mięso wieprzowe łopatka 30 dag
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Por 1/3 szt
  • Seler korzeń 1/3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Ziemniaki 5 szt
  • Papryka czerwona 1/2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy 1/2 kartonika 500g
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Liść laurowy 2 szt
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Bazylia,oregano,rozmaryn
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego ,odstawić.Warzywa:marchewkę ,pietruszkę, cebulę,pora ,selera pokroić w kostkę.Pieczarki obrać, pokroić.Czosnek przepuścić przez praskę.

  2. Do garnka wlać trochę oleju rozgrzać dodać czosnek i cebulę,chwilę smażyć ,następnie dodać marchewkę, pietruszkę selera i pora smażyć 2 min. ,dodać pieczarki ,dusić chwilę dodać mięso ,ziele angielskie , liść laurowy ,doprawić solą rozmarynem,oregano ,całość dusić 6 min.Zagotować oddzielnie 11/2 litra wody,gotującą zalać mięso i warzywa,całość gotować 30 min.

  3. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę ugotować oddzielnie.Miękkie dodać do gotującej się zupy.

  4. Całość gotować 5 min.doprawić przecierem pomidorowym oraz śmietaną,uprzednio zahartowaną jeszcze chwilę pogotować,doprawić pieprzem oraz bazylią.Podając można dodać groszek ptysiowy lub niekoniecznie jak kto woli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń