Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta, pełna mięsa i warzyw.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3003
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 658
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3003
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 658
Składniki
W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew i seler starte na tarce o grubych oczkach oraz por drobno pokrojony, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę również pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko do zeszklenia cebuli.
Kroimy pieczarki w plasterki i paprykę w kostkę oraz papryczkę chilli bez pestek drobniutko. Dorzucamy do patelni. Podsmażamy całość 10-15 minut. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, wlewamy do zupy. Trochę ją przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je 15 minut.
Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zasmażkę z mąki i masła, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku maggi i cukrem.
Na koniec posypujemy zupę posiekaną natką.
Zupa gulaszowa gotowa!
Nasza rada:
Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszamy ilość składników o połowę.