Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa po kolożwarsku

Zupa gulaszowa po kolożwarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2124 Ocena: 47395

Dodano:

Odsłon: 2843

Znaleźliśmy ten przepis w jednej z książek TOLNAI KÁLMÁN z 1986 roku. Lubimy nowe wyzwania, inne smaki, więc z miłą chęcią zrobiliśmy tę zupę. Pomimo tego, iż w tytule może wydawać się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar).

Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej
  • 120 g smalcu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą )
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 papryka zielona
  • 600 g białej kapusty
  • 1 szczypta estragonu
  • 20 g papryki słodkiej mielonej
  • 2 g kminku mielonego
  • 3 g mielonego pieprzu
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski (3-4 [długości] cm x1 cm).

    W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń