Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja kulinarna, to opcja w której połączyłem wiele kolorowych warzyw z boczkiem, wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego dokładnie powstała! A jeżeli ten wariant zaintrygował Ciebie czytelniku, zachęcam do samodzielnego jej przyrządzenia. Smacznego! <WJ>
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4067
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423198
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4067
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423198
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Składniki
Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy na rozgrzany smalec, smażymy na rumiano. Najlepiej to zrobić partiami, wtedy mamy pewność, że będzie smażone, a nie podduszone. Usmażone mięso przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy pokrojony w kostkę lub słupki, boczek. Również przekładamy do miski. Pokrojone marchewki oraz kalarepę (najlepiej w kostkę), pieczarki (mniejsze w całości, większe kroimy tak, jak lubimy), zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso i boczek. Gotujemy przez około kwadrans, zmniejszamy płomień i wrzucamy fasole, pokrojoną paprykę, dodajemy pindżur. Po 10 minutach przygotowujemy zasmażkę z tłuszczu, który został nam ze smażenia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, chwilę (dosłowne kilka sekund) później wsypujemy mąkę i smażymy (cały czas mieszając). Dolewamy chochlę, albo dwie, dokładnie wyrabiamy i dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do zupy dodajemy ostrą paprykę, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem.