Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to tradycyjna, marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy, pełna rozgrzewających przypraw. Zupę wykonuje się na bazie pomidorów i ziół, by w efekcie otrzymać aromatyczną i pożywną potrawę. Możesz ugotować zupę na mięsie lub przygotować wegetariańską wersję. Nazwa „harira” wywodzi się z języka arabskiego, oznacza „jedwab” i odnosi się do tekstury zupy po jej zagęszczeniu. Przekonaj się o tym osobiście.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 252
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 170
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 724
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 252
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 170
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 724
Składniki
Zostaw ciecierzycę do namoczenia na noc. Pamiętaj, aby użyć większej miski, ponieważ cieciorka napęcznieje i zwiększy swoją objętość.
Do dużego garnka wlej olej lub wrzuć masło, dołóż posiekaną cebulę i kawałek opłukanego i osuszonego mięsa, chwilę podsmaż. Następnie dodaj starty imbir, cynamon, kurkumę, ostrą papryczkę, sól i pieprz, a także ciecierzycę i pomidorową passatę, dolej około 500 ml wody, przykryj garnek pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu około 40 minut, aż cieciorka stanie się miększa.
W międzyczasie namocz soczewicę i rozpuść koncentrat pomidorowy w 100 ml wody. Dodaj te składniki do zupy i gotuj kolejne 40 minut lub do momentu, aż soczewica i ciecierzyca będą miękkie. Krótko przed zakończeniem ostatniego gotowania zupy, wymieszaj mąkę z 60 ml wody, aby uzyskać jednolitą pastę. Do mącznej mieszanki wlej trochę gorącej zupy, zahartuj i powoli wlej do wywaru. Wymieszaj od razu, by w zupie nie było grudek mąki. Na koniec dopraw harirę solą, pieprzem i ewentualnie cukrem lub szczyptą cynamonu. Podawaj zupę bogato ozdobioną posiekaną natką pietruszki lub kolendry.