Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to tradycyjna, marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy, pełna rozgrzewających przypraw. Zupę wykonuje się na bazie pomidorów i ziół, by w efekcie otrzymać aromatyczną i pożywną potrawę. Możesz ugotować zupę na mięsie lub przygotować wegetariańską wersję. Nazwa „harira” wywodzi się z języka arabskiego, oznacza „jedwab” i odnosi się do tekstury zupy po jej zagęszczeniu. Przekonaj się o tym osobiście.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1468
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 85
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1468
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 85
Składniki
Zostaw ciecierzycę do namoczenia na noc. Pamiętaj, aby użyć większej miski, ponieważ cieciorka napęcznieje i zwiększy swoją objętość.
Do dużego garnka wlej olej lub wrzuć masło, dołóż posiekaną cebulę i kawałek opłukanego i osuszonego mięsa, chwilę podsmaż. Następnie dodaj starty imbir, cynamon, kurkumę, ostrą papryczkę, sól i pieprz, a także ciecierzycę i pomidorową passatę, dolej około 500 ml wody, przykryj garnek pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu około 40 minut, aż cieciorka stanie się miększa.
W międzyczasie namocz soczewicę i rozpuść koncentrat pomidorowy w 100 ml wody. Dodaj te składniki do zupy i gotuj kolejne 40 minut lub do momentu, aż soczewica i ciecierzyca będą miękkie. Krótko przed zakończeniem ostatniego gotowania zupy, wymieszaj mąkę z 60 ml wody, aby uzyskać jednolitą pastę. Do mącznej mieszanki wlej trochę gorącej zupy, zahartuj i powoli wlej do wywaru. Wymieszaj od razu, by w zupie nie było grudek mąki. Na koniec dopraw harirę solą, pieprzem i ewentualnie cukrem lub szczyptą cynamonu. Podawaj zupę bogato ozdobioną posiekaną natką pietruszki lub kolendry.