Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepach i na straganach coraz częściej spotykamy dynię. To pomarańczowe warzywo jest niekwestionowanym symbolem jesieni. Dynię najczęściej jadam w dwóch postaciach: jako placuszki dyniowe z kozim serem albo zupę-krem. Tym razem do prezentacji wybrałam drugie z dań, nic bardziej nie rozgrzewa i dodaje energii w chłodny wrześniowy wieczór jak gorąca i sycąca zupa.
Przepis dnia
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 2853
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 3302
Przepis dnia
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 2853
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 3302
Składniki
Dynię obieramy ze skóry, wybieramy ze środka miąższ z pestkami i wyrzucamy (pestki możemy zasuszyć), a pozostałą część kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę i smażymy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy bulion (używam mrożony rosół z niedzieli albo gotuję bulion na niewielkim kawałku kurczaka).
Mieszankę warzyw (wybrałam gotową, mrożoną) dodajemy do przesmażonej cebuli i na chwilę pozostawiamy na ogniu (gdy mam mało czasu przyspieszam przygotowanie zupy i gotuję warzywa oraz dynię jednocześnie w parowarze). Do wrzącego bulionu dodajemy przesmażone warzywa i mieszamy całość.
Dynię można ugotować w trojaki sposób: 1. wrzucić na początek na patelnię i przesmażyć do miękkości, a następnie dodać do bulionu, po zagotowaniu zblendować całość; 2. od razu wrzucić do bulionu i gotować wszystkie warzywa razem; 3. mój sposób – ugotować w parowarze.
Gdy wszystkie warzywa zagotują się wraz w bulionem, pora dodać przyprawy. Gorącą zupę podajemy z dodatkiem startego parmezanu i łyżką śmietany/jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje z grzankami lub ugotowanym ryżem.
Smacznego!