Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6649

Dodano:

Odsłon: 4086

Szybka i zdrowa zupa idealnana jesienny obiad.

Składniki

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera oraz pora
  • 1/2 małego kalafiora
  • 5 ziemniaków
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól do smaku oraz koperek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka myjemy dokładnie i wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 min. Po tym czasie zbieramy powstałe burzyny. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz marchew, pietruszkę, selera i pora. Całość gotujemy 20 minut.

  2. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy z zupy warzywa oraz skrzydełka. Dodajemy ziemniaki oraz kalafiora i pokrojoną w talarki marchewkę oraz w kostkę jedną pietruszkę. Gotujemy ok 25 minut do miękkości ziemniaków oraz kalafiora. Na koniec dodajemy serek topiony, doprawiamy solą oraz śmietaną. Zupę podajemy z wkrojonym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń