Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 27862

Dodano:

Odsłon: 1297

Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Uwielbiam zupę kalafiorową, ponieważ przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa i przypomina kuchnię mojej Babci. Zupa jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1/2 kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula biała
  • pęczek świeżego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kalafiorowa

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy je około 4 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy przez około 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 stycznia Wprawdzie nie wiem, ile witamin pozostaje w zupach po ugotowaniu, ale chosby dla tego smaku warto zjesc taka zupke. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 stycznia Pierwszy ;) To lubię, takie konkretne zupki są pyszne. Łycha musi w nich stać i wtedy jest git :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń