Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 27862
Dodano: 27.01.2021
Odsłon: 1297
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy je około 4 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy przez około 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

konhambos 28 styczniaZgłoś do usunięcia
Wprawdzie nie wiem, ile witamin pozostaje w zupach po ugotowaniu, ale chosby dla tego smaku warto zjesc taka zupke. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 28 styczniaZgłoś do usunięcia
Super zupa:-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 27 styczniaZgłoś do usunięcia
Pyszna i zdrowa zupka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 27 styczniaZgłoś do usunięcia
Pierwszy ;) To lubię, takie konkretne zupki są pyszne. Łycha musi w nich stać i wtedy jest git :D Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz