Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler słynie z wykorzystywania składników z własnego podwórka, aby przygotować pyszne, proste dania. Bez obaw sięga także po zagraniczne specjały, by wprowadzić nutę zaskoczenia i przełamania smaku. Te kremowa, pełna delikatności zupa z pieczonego kalafiora jest dopełniona chrupiącym boczkiem i włoską gorgonzolą. Jeśli zupa ma być wegetariańska, zastąp boczek grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem.
Rosół jest obowiązkową zupą na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża so...
Odsłon: 10740
Zupa kalafiorowa Magdy Gessler to proste i szybkie w wykonaniu danie, które ś...
Odsłon: 4461
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 806
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 184
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 806
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 184
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umyj i podziel kalafior na różyczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj 2 łyżki oleju i kilka dużych szczypt soli i pieprzu, wymieszaj rękami, by kalafior był równomiernie pokryty. Piecz kalafior w piekarniku przez 30 minut, aż będzie miękki i zrumieniony. Po 20 minutach sprawdź, czy się nie przypala i w razie potrzeby zmniejsz temperaturę.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło na dużym ogniu i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz, a pod garnkiem zmniejsz ogień do średniego. Wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę, a po minucie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podsmażaj od 5 do 10 minut, aż warzywa zmiękną i zabiorą ładnego zapachu. Po czym dodaj upieczony kalafior i po kolejnych 5 minutach dolej bulion, śmietanę i połowę pokruszonego sera. Gdy zupa się zagotuje, wyłącz palnik, zmiel ją w blenderze na gładki krem i od razu wykładaj do talerzy (w razie potrzeby dopraw jeszcze raz solą i pieprzem). Wierzch talerzy udekoruj plasterkami chrupiącego boczku i pokruszoną gorgonzolą. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa Minestrone
Zupy
Kapuśniak do ziemniaków
Zupy
Zupa z czarnej soczewicy (belugi)
Zupy
Zupa serowo-cebulowa
Zupa Minestrone
Zupa Minestrone czyli włoska zupa z dużą ilością warzyw z makaronem.
Odsłon: 59
Kapuśniak do ziemniaków
Dzień dobry mam dziś dla was nowy i to mój wymyślony przepis na kapuśniak moc...
Odsłon: 105