Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa na żurku

Zupa kalafiorowa na żurku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2274 Ocena: 50044

Dodano:

Odsłon: 1777

Kwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 320 ml żurku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kalafiorowa na żurku

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.
    Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
    Cebulę siekamy.
    Czosnek kroimy na plasterki.
    W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń