Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie muszę przyznać, że wychowałam się na zupach. Praktycznie codziennie moja mama gotowała zupę na pierwsze danie. Ja również często je gotuję. Po pierwsze są tanie, po drugie generalnie zawierają dużo warzyw, po trzecie są bardzo pożywne i sycące. Dzisiaj pomysł na zupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie ????
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 238
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1137
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 226
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6101
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 238
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1137
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 226
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6101
Składniki
Marchewkę, pietruszką, seler i ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami bulionu (lub wodą i dodajemy kostki rosołowe). Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut).
Do dużego kubka wbijamy jajka, solimy je i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie łyżką, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Jeśli chodzi o konsystencję to musi ono być dość zwarte i ciągnące. Jeśli wydaje się Wam, że jest zbyt gęste i nie możecie pozbyć się wszystkich grudek, dodajcie łyżkę lub dwie wody gazowanej.
Zmniejszamy ogień pod zupą, tak aby zupa tylko delikatnie „pyrkała”. Następnie zanurzamy łyżkę w zupie i nabieramy na brzeg mokrej łyżki odrobinę ciasta (wielkość zależy od naszych upodobań, ale pamiętajcie że ono jeszcze urośnie) i strząsamy do zupy. Znowu moczymy łyżkę i nabieramy ciasto i strącamy kluseczkę… i tak dalej… i tak dalej aż zużyjemy całe ciasto. Łyżkę moczymy, aby nasze kluseczki nie przywierały do niej. Przykrywamy zupę i gotujemy 2-3 minuty, tylko uwaga lubią wykipić. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy. Smacznego