Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50056

Dodano:

Odsłon: 4655

Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną.

Składniki

  • Zupa:
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa klopsowa

Przygotowanie

  1. Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i ziela, przygotowujemy wywar warzywny.
    Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące.
    Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki.
    Gotujemy około kwadransa.
    Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków.
    Gotujemy jeszcze 5 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń