Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną.
Składniki
Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i ziela, przygotowujemy wywar warzywny. Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące. Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki. Gotujemy około kwadransa. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków. Gotujemy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.