Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajska zupa kokosowa jest przepyszna, aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca. Pełno w niej dodatków, które nadają daniu wyjątkowego smaku i ciekawych doznań. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa! Delikatne mięso krewetek, duża ilość imbiru i ziół to przepis na sukces.
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4777
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 97
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 215
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4777
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 97
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 215
Składniki
W dużym garnku na zupę rozpuść olej. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ją przez 3-4 minuty. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Trzymaj na ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj pastę curry i gotuj przez następną minutę.
Do garnka wlej bulion, a następnie mleko kokosowe. Dodaj też sos sojowy, sos rybny, cukier, bazylię, sól i pieprz. Zwiększ ogień do dużego i całość zagotuj. Następnie zmniejsz siłę palnika i gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zwiększ moc palnika. Dodaj obrane wcześniej krewetki, grzyby i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Gotuj przez 4-5 minut. Dołóż także pokrojone w plasterki papryczki oraz sok z ½ limonki. Pozostałą połowę owocu pokrój w półplasterki.
Dodatki do zupy umieść na środku talerza. Zalej je gorącą zupą kokosową. Danie udekoruj listkami kolendry i i półplasterkami limonki.