Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kokosowo dyniowa z indykiem

Zupa kokosowo dyniowa z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 1216

Gęsta, pikantna, orientalna zupa z dynią, indykiem i fasolką. Przepis zaczerpnięty z "Księgi Mięs", ale lekko zmodyfikowany.

Składniki

  • Dynia - 200g
  • Indyk (gulasz lub filet) - 200g
  • Fasolka szparagowa - 100g
  • Papryka chilli - 1 lub 2 szt
  • Bulion - 300ml
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pasta curry - 50g
  • Imbir - kawałek ok 2-3cm
  • Cukier - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir - 4 szt
  • Trawa cytrynowa - pół łyżeczki proszku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa kokosowo dyniowa z indykiem

Przygotowanie

  1. Do garnka z grubym dnem wsypujemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje. Dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2 minuty. Dodajemy bulion, imbir (w całości, obrany), trawę cytrynową, liście limonki. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby wywar przeszedł wszystkimi przyprawami.

    Po tym czasie wyciągamy imbir i liście. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową, chilli w plastrach i pokrojonego w kostkę indyka. Gotujemy, aż dynia zmięknie - w tym czasie indyk też będzie już gotowy.

    Zupę można podawać samą, ale także z ryżem lub makaronem ryżowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń