Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa wileńska

Zupa koperkowa wileńska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48043

Dodano:

Odsłon: 19790

:) Kuchnia litewska ,trochę zmodyfikowałem. W oryginalnym przepisie nie dodaje się krojonych warzyw.

Składniki

  • włoszczyzna
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • sól
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę oczyściłem i umyłem. Wrzuciłem do zagotowanej wody razem z zielem angielskim i liściem laurowym (1,5 l) ,ugotowałem wywar. Wyjąłem warzywa. Marchew i seler pokroiłem w kostkę. Przygotowałem lane kluski. Mąkę wsypałem do miseczki ,wbiłem jajka ,dolałem trochę wody. Wymieszałem na gładkie ciasto i wlałem do gotującego bulionu cienką strużką. Gdy lane kluski wypłynęły dodałem pokrojone w kostkę warzywa ,masło ,posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia 2018 Zupka pierwsza klasa!I bardzo dobrze,że dodałeś warzywka.Moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 15 lutego 2014 Bardzo smaczna zupa.Zawsze robiłam z ryżem, albo makaronem, ale z lanymi kluskami jest najlepsza. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 01 lutego 2014 No i dobrze, że dodałeś warzywa. To źródło między innymi błonnika ale i innych składników odżywczych, poza tym przecież szkoda wyrzucać jedzenie. Prosta, zdrowa, pożywna zupa. Bez chemii. Do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 stycznia 2014 ...kopermoge jesc garsciami,zupka wysmienita

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń