Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w przygotowaniu zupa krem brokułowa z prażoną cebulką i pestkami lub z ulubionymi dodatkami. Nie trzeba dokładnie siekać warzyw do zupy, bo i tak zupa zostanie zblendowana więc trafi do niej całe dobro z warzyw. Syci i smakuje wybornie! Na szybko też może być smacznie!
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Składniki
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażyć ok 5 minut. Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Ugotować bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, brokuły oraz podsmażoną cebulkę. Gotować 15-20 minut, aż do momentu aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprze. Całość zblendować na gładki krem. Śmietankę połączyć z mąką, dodać jeszcze gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do garnka z zupą, doprowadzić do wrzenia, aby zagęścić zupę.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, odstawiamy na ok. godzinę. Posypujemy 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Przed samym smażeniem dodajemy kolejne 2 łyżki mąki, potrząsamy, aby cala cebulka była w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim płomieniu, aż cebulka będzie złota. Wykładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem udekorować prażoną cebulką, pestkami i natką pietruszki.