Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem brokułowo-brukselkowa

Zupa krem brokułowo-brukselkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 434

Przepis na ok. 1 L zupy. Zupę można podawać z pieczywem lub grzankami.

Składniki

  • Cebula, 1/2 szt.
  • Czosnek, 1ząbek
  • Ziemniak, 1 średnia szt., ok. 150 g
  • Brokuły mrożone, 150 g
  • Brukselka mrożona, 100 g
  • Olej, 1 łyżka
  • Woda lub bulion, ok. 0,6 L
  • Przyprawy: pieprz czarny, gałka muszkatołowa
  • Ewentualnie jogurt naturalny, 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem brokułowo-brukselkowa

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy, aż nabierze złotego koloru i wrzucamy czosnek. Po króciutkim podsmażeniu czosnku dodajemy ziemniaka oraz brokuły i brukselkę (bez rozmrażania). Dolewamy wodę lub bulion (nie polecam żadnych bulionów z kostki).

  2. Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy dość mocno pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy zupę na gładki krem. Można zabielić jogurtem naturalnym, jeśli ktoś lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

staraKuchara150kg 09 grudnia 2015 150 gr MROŻONYCH brokułów? Wow, toż to bomba witaminowa. Ta zupa nawet nie ma koloru brokułowego. Sory, nieporozumienie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń