Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon w pełni dlatego warto wykorzystać świeżą cukinię do szybkiej i prostej w przygotowaniu zupy cukiniowej. Mało składników, wiele radości. Uwaga: przepis wideo :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15762
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6389
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15762
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6389
Składniki
Cebule i czosnek posiekaj. Cukinię pokrój na małe kawałki. Młodą cukinię pokrój ze skórką i z mini pestkami. Starsze lepiej obierz i wyjmij pestki. Obierz także ziemniaki, pokrój na małe kawałki. W garnku podsmaż na maśle/oliwie czosnek i cebulę, ok. 3 minut do lekkiego zarumienienia.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj cukinię, ziemniaki, zalej wszystko wywarem warzywnym. Dla leniwych: dodaj wodę i dwie kostki rosołowe. Wsyp pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, wg upodobania zioła prowansalskie.
Zupę gotuj przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Uwaga. Kilka razy trafiłam na toporne ziemniaczki i musiałam gotować zupę ok. 30 minut. Kiedy warzywa są miękkie, zblenduj zupkę na krem. Śmietankę 30% możesz dodać do zupy już teraz, ale możesz także dodać ją bezpośrednio na talerz wg. upodobania danej osoby.
Podawaj z grzankami, ryżem, ziemniakami, pestkami słonecznika czy dyni. Przepis wideo: https://www.youtube.com/watch?v=Kg0J-hBzF74