Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa-krem groszkowy"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1280
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3449
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1048
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1280
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3449
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1048
Składniki
Strączki groszku cukrowego oczyść. Groszek łuskany przebierz. Warzywa opłucz i dobrze osącz. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż obydwa rodzaje groszku.
Warzywa zalej około 1 i 1/4 litra wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Wkrusz kostkę bulionową i gotuj około 15 minut. Nie przykrywaj garnka, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru.
Miękki groszek zmiksuj razem z wywarem na gładko. Wymieszaj ze śmietaną (ew. z jogurtem). Przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą i białym pieprzem.
Zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Rozlej do kokilek. Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, potnij w plasterki.
Po kilka włóż do każdej porcji groszkowego kremu. Przed podaniem zupę posyp kiełkami rzodkiewki.Źródło: Naj