Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa-krem groszkowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Strączki groszku cukrowego oczyść. Groszek łuskany przebierz. Warzywa opłucz i dobrze osącz. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż obydwa rodzaje groszku.
Warzywa zalej około 1 i 1/4 litra wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Wkrusz kostkę bulionową i gotuj około 15 minut. Nie przykrywaj garnka, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru.
Miękki groszek zmiksuj razem z wywarem na gładko. Wymieszaj ze śmietaną (ew. z jogurtem). Przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą i białym pieprzem.
Zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Rozlej do kokilek. Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, potnij w plasterki.
Po kilka włóż do każdej porcji groszkowego kremu. Przed podaniem zupę posyp kiełkami rzodkiewki.Źródło: Naj