Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ugotowałam zupę krem z korzenia pietruszki i mleczka kokosowego. Przygotowanie jej było bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać go także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1005
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9431
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1005
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9431
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Składniki
Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.
Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.
Życzę smacznego! :)