Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem szparagowa

Zupa-krem szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 12078

Zupa jest bardzo wykwintna i godna najwybitniejszych podniebień.

Składniki

  • 500 g szparagów białych lub zielonych
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 4 dkg mąki
  • 4 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany 30 %
  • do dekoracji pietruszka
  • łyżeczka cukru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Szparagi obieramy i odcinamy twarde końce. Obierki gotujemy przez 20 minut w 500 ml rosołu. Po upływie czasu rosół odcedzamy i dodajemy wcześniej obrane szparagi pokrojone w 3 cm kawałki.
    Gotujemy do miękkości (25 minut). Szparagi wyjmujemy. Do wywaru wlewamy 1 litr rosołu. i dodajemy łyżeczkę cukru.

  2. 2. Z masła i mąki robimy zasmażkę, Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, ciągle mieszając aby nie powstały grudki.. Zasmażkę wlewamy do rosołu i gotujemy 1 minutę. Zestawiamy z ognia..

  3. 3.2 żółtka mieszamy że śmietaną i zaciągamy tym zupę. Dodajemy sparagi i delikatnie podgrzewamy.(Nie gotujemy!!!!). Solimy do smaku.

  4. Nalewamy do filiżanek i posypujemy posiekaną pietruszką.

  5. Ps .Przepis pochodzi z miesięcznika " Ty i Ja" a przypomniany przez "seniorkę" z cin-cina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń